Vieraileva kynä 2: Laitepilates

Olen harrastanut mattopilatesta lyhyen aikaa käymällä aluksi alkeiskurssin ja myöhemmin ryhmätunneilla. Jotenkin mattopilates ei ole täysin vienyt mukanaan, sillä yleisesti nautin hieman vauhdikkaammasta tekemisestä. Lisäksi isoilla ryhmätunneilla henkilökohtainen ohjaus jää vähiin, enkä ollut aina varma, teenkö liikkeet oikein. Kuitenkin olen tiennyt, että erityisesti Pilates olisi hyvä lisä liikuntaharrastuksiini, kuten juoksuun ja kuntosalitreeniin, ja siksi olen yrittänyt löytää sille aikaa. Lisäksi olen kärsinyt selkävaivoista viimeiset 15 vuotta ja yksi tärkeä ennaltaehkäisevä keino kipujen hallintaan on hyvä keskivartalon hallinta. Erityisen kiinnostunut olen ollut kokeilemaan laitepilatesta, mutta sille ei tuntunut löytyvän mahdollisuutta kiireisessä aikataulussani.

Työt toivat minut muutamaksi kuukaudeksi Iisalmeen ja päätin, nyt jos ei koskaan, haluan laitepilates -tunnille, sillä pitäähän niitä täällä kaimani ja kaverini Minna. Vihdoin, työrupeamani jo pian loppuessa, saimme lyötyä ajan lukkoon. Ja millainen ensimmäinen tunti olikaan! En olisi ikinä voinut kuvitella, miten suuri ero laitepilateksella ja mattopilateksella on keskenään. Kuin kaksi eri lajia. Laitteen kanssa sain tuntuman tukilihaksistoon aivan eri tavoin, kuin matolla. Lisäksi myös havaitsin paremmin, milloin minun piti korjata jotain ja laitteen kanssa tehdessä jouduin keskittymään tekemiseen oikeasti. Ja jos laite oli positiivinen kokemus, niin aivan ehdottoman erinomaisesti toimi myös Minnan ohjaus. Ammattitaito näkyi jatkuvana hienovaraisena ohjauksena ja palautteena, jolla sain korjattua asentoa ja liikkeitä, sekä tarvittaessa esimerkiksi hengitysrytmiä mukautettiin paremmin minulle sopivaksi. Aika tunnilla meni kuin siivillä, mutta tunnin loppuessa lihaksistossa oli sopiva tuntuma siitä, että jotain on todella tehty. Toisin sanoen, tunnilla unohdin kaiken muun ja keskityin olennaiseen.

Ainoaksi negatiiviseksi asiaksi nouseekin se, etten enää ehdi Minnan laitepilates -tunnille ennen Helsinkiin muuttoani. Mutta onneksi pääsin käymään edes kerran, sillä nyt tiedän, että tällaiselle höyrypäällekin VOI löytyä pilatesmuoto, jossa aika kuluu, kuin siivillä ja jossa jaksaa todellakin keskittyä.

Minna P-K